Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru

PAZI ŠTO JEDEŠ

Tradicijskom hranom protiv suvremenih bolesti
Tradicijskom hranom protiv suvremenih bolesti
L'alimentazione tradizionale contro le malattie moderne
studeni 2011 / novembre 2011
Pazin / Pisino

 

PAZI ŠTO JEDEŠ  www.pazistojedes.com

Etnografski muzej Istre će 19. studenog 2011. godine od 10 do 16 h, organizirati manifestaciju pod nazivom "Tradicijskom hranom protiv suvremenih bolesti" koja će se održati u Pazinu.

Jednodnevna manifestacija će se sastojati od stručnih predavanja, sajma eko poljoprivrednika te radionica pripremanja tradicijskih jela.

U suradnji sa Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga i Udrugom eko-poljoprivrednih proizvođača: Istarski eko proizvod iz Pule, želimo pokazati kako se tradicijska prehrana i danas može vrlo uspješno primijeniti kao preventiva za brojne suvremene bolesti. Poseban naglasak u istraživanju i prezentaciji rezultata stavit ćemo na osobe s dijabetesom, kojih u Hrvatskoj ima preko 300 000.

Manifestacija će se sastojati od dva segmenta:

    a) stručna predavanja
  • 10:00 – 10:20 - Katja Dumić, dr. med., Klinika za pedijatriju, KBC "Sestre milosrdnice", Zavod za medicinsku genetiku, endokrinologiju i dijabeteoogiju: "Šećerna bolest i tradicionalna prehrana?"
  • 10:30 – 10:50 - mr.sc. Vlasta Radoičić, dip.ing. prehrambene tehnologije - savjetnica za ekološku proizvodnju i predsjednica udruge BIO ISTRA: "FUNKCIONALNA HRANA - ekološki proizvod za prevenciju zdravlja"
  • 11:00 - svečano otvorenje manifestacije
  • 11:30 – 11:50 - bio&bio – "Prirodna prehrana i prirodni dodaci prehrani"
  • 11:50 – 12:10 - Schneekoppe - predavanje i prezentacija "Zdravo kuhanje"
  • 12:10 – 12:30 - Nenad Kuftić, predsjednik Udruge Istarski eko proizvod
  • 12:30 – 12:50 - mr.sc. Tanja Kocković Zaborski, Etnografski muzej Istre: "Tradicijska hrana i suvremene bolesti"
    b) sajam ekoloških proizvoda
  • sajam ekoloških proizvoda
  • predstavljanje zdrave čokolade "A due", Pula
  • Srednja škola Mate Balote, Poreč
  • Turističko–ugostiteljska škola, Poreč
  • Udruga za promicanje ekološke kreativnosti i stvaralaštva 5R, Pazin
  • besplatno mjerenje šećera u krvi i savjetovanje - Istarski domovi zdravlja - Ispostava Pazin - patronaža
  • nagradna igra za posjetitelje – nagradni 'zdravi paketi' ekoloških proizvoda i muzejskih suvenira

    Ciljevi programa:
  1. poučiti širu javnost o zdravim tradicijskim jelima Istre
  2. potaknuti korištenje pomalo zaboravljenih i nedovoljno istraženih tradicijskih namirnica i recepata
  3. skrenuti pozornost šire javnosti na problem suvremenih bolesti
  4. obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti (14. studeni)

    Ciljne skupine programa:
  • osobe s dijabetesom
  • šira javnost zainteresirana za preventivni način borbe protiv suvremenih bolesti

    Očekivani rezultati programa:
  1. popularizacija tradicijske hrane kao dijela nematerijalne baštine i kulturno-turističkog proizvoda
  2. podizanje svijesti šire javnosti o zdravoj prehrani u smislu prevencije protiv bolesti današnjice
  3. pridonošenje senzibilizaciji društva prema osobama s dijabetesom
  4. etnološko promišljanje tradicijske prehrane

Voditeljica projekta:

Tanja Kocković Zaborski
Etnografski muzej Istre
tanja@emi.hr
mob: 091/537-536-1

Organizator: Suorganizatori:  
     

 

Realizaciju projekta su omogućili:  
     

 

Medijski pokrovitelj: