Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru


Dobro došli na stranice Etnografskog muzeja Istre!Košara na starinski način - radionice za odrasle u travnju

Radionice pletenja košara od šiba vrbe / bekve vodit će iskusni
košaraš Livio Bratačić. Polaznici će imati priliku naučiti tradicijsku tehniku pletenja
i izraditi vlastitu košaricu.

Broj polaznika ograničen, osigurajte svoje mjesto:
na tel. 052 622 220 ili emi@emi.hr .
Cijena 30 kn.
Radionice će se održati u prostorijama muzeja prema rasporedu:
21. i 28. travanj 2016. od 17 do 19 sati
23. i 30. travanj 2016. od 10 do 12 sati
Plesom kroz Europu , 18.03.2016.

Radionica europskih plesova za odrasle održat će se u petak 18. ožujka 2016. pod vodstvom Koviljke Marečić.
Ulaz slobodan!
Početak u 17:00 sati.
Dobrodošli!
Dobrodošli na 5. Martina bez etikete, 21.11.2015.

Dobrodošli na 5. Martina bez etikete u subotu, 21.11., od 18 sati u Pićan!
Dobrodošli na: pretakanje priča, koncert Elis Lovrić, muziku DJ Filja, vino bez etikete, pažul, feštu...

ŽENA U BERBI!
Naslov i tema ovogodišnjeg 5. Martina bez etikete inspiriran je nazivom glasila Antifašističke fronte žena- Žena u borbi, prvog ženskog lista na oslobođenom teritoriju Hrvatske. Postoje dva broja časopisa koja na naslovnici prikazuju žene u berbi grožđa. Jedna od njih je i posuđena za naš program, kao lajtmotiv i poveznica sadržaju kojeg donosimo.
U svojoj prvoj maloj obljetnici Martin se posvećuje ženama i nastoji prikazati različite uloge žene u procesu proizvodnje vina, i to u sveobuhvatnom kontekstu odvijanja svih poslova. U istraživačkom dijelu Martina cilj je bio primarno zabilježiti neka od iskustava žena unutar obiteljske proizvodnje vina za vlastite potrebe, ali i dotaknuti se onih koja su vezana za poslove koji se odvijaju sezonski, u sklopu industrijske proizvodnje, za nadnicu. Rezultat tih istraživanja ostaje trajno zabilježen u našoj arhivi, a ovdje predstavljamo dio dokumentacije, kao kulisu živoj riječi naših gošći, kazivačica. Pretakanje njihovih priča događa se u ambijentu koji sadrži njima bliske predmete, one koje koriste u svojem radu s grožđem i vinom i koje im znače konkretno sjećanje te uporabnu i osjećajnu vrijednost. Gošće nam dolaze iz različitih sredina, a svojim znanjem i radom upozoravaju na neizostavan, nerijetko i ključan doprinos njegovanju nematerijalne kulture vinarstva i vinogradarstva u Istri.
Osim toga, različitost njihovih osobnih priča i iskustva, otvara mnoga pitanja na temu rodne tematike te uloge žena u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u odnosu na povijesno-društvene i kulturne dinamike okruženja u kojem žive i djeluju.
Najava 5. manifestacije „Pazi što jedeš“

5. manifestacija „Pazi što jedeš“ održat će se 7. i 8. 11. 2015. od 10:00-19:00h u Domu branitelja u Puli.
Organizatori manifestacije: Etnografski muzej Istre/Museo Etnografico dell'Istria i udruga Istarski Eko Proizvod.
„Pazi što jedeš“ je manifestacija koja se sastoji od sajma ekoloških proizvoda na kojem posjetitelji mogu kupiti ekološke proizvode direktno od samih proizvođača- ove godine 50 izlagača; radionica za djecu i odrasle i stručnih predavanja.
Peta manifestacija „Pazi što jedeš” posvećena je temi tržnica. Poseban naglasak stavit ćemo na fenomen solidarnih ekoloških tržnica, kao mjesta gdje kupci mogu kupiti proizvode iz certificiranog ekološkog uzgoja bez pesticida. U skladu sa sve većom brigom današnjeg čovjeka o svom zdravlju takve tržnice imaju iznimnu važnost u gradskoj ponudi zdrave prehrane.

Posebnost 5. manifestacije:
STUDENTSKI DAN – 6.11.2015. na Fakultetu ekonomije i turizma, Dvorana Pula u 14:00-16:00 h – predstavljanje seminarskih, specijalističkih radova na temu hrane, zelenog poduzetništva i održivog razvoja.

Program potražite na www.pazistojedes.com
U Prištini otvorena izložba:Filigran:srebrna nit od Kosova do Istre

Etnografski muzej Istre-Museo etnografico dell'Istria u suradnji s Etnološkim muzejom u Prištini, 27.10.2015., u prisustvu Ministra kulture, mladih i sporta Republike Kosova gospodina Kujtim Shala, predstavnika hrvatske ambasade na Kosovu, ambasadora Finske, Češke i Italije te mnogobrojnih gostiju i filigranskih obitelji otvorio izložbu Filigran:srebrna nit od Kosova do Istre. Izložba je otvorena u Arheološkom parku Muzeja Kosova gdje su autorice izložbe dr.sc. Ivona Orlić i Tamara Nikolić Đerić iz Etnografskog muzeja Istre pozdravile prisutne uz konstataciju da je ovo prvi korak kulturne suradnje između ova dva Muzeja, te su izrazile zahvalnost na konstruktivnoj i inspirativnoj suradnji koju se nadaju oplemeniti budućim projektima. Nakon prigodnog govora ravnatelja Muzeja Kosova Skender Boshtraka, izložbu je otvorio koautor i dizajner izložbe Agron Lešdedaj potomak jedne od filigranskih obitelji koje su s Kosova doselile u Istru.
Najava otvorenja izložbe: Filigran: srebrna nit od Kosova do Istre La filigrana: filo d'argento dal

Muzeju Kosova – Arheološki park (Priština)
27.10.-5.11.2015.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Županije Istarske, Etnografski muzej Istre-Museo etnografico dell’Istria organizira izložbu posvećenu nematerijalnoj I materijalnoj kulturi filigrana koji u Istru “ulazi” posredstvom migracija s Kosova od 1950-ih nadalje. Posebnost projekta leži i u kolaborativnom pristupu ostvarenim s lokalnom manjinskom zajednicom, a rezultirao je zajedničkim autorstvom izložbe i kataloga.
Nakon gostovanja u Rovinju i Poreču, izložba seli u Prištinu te se na taj način izložbom simbolički obilježava ruta kulturnih utjecaja i veza između dviju zajednica.
Više o izložbi pod: Aktualne izložbe

tel/fax:
+385 (0)52 622-220
e-mail: emi@emi.hr


Želite li primati informacije o događanjima u muzeju pošaljite nam svoju e-mail adresu.