Događaji

Dani rukotvorina 2022 - čarolija stvaranja
Pazin, Kaštel 15.-17.09.2022.

Dani rukotvorina 2022 - čarolija stvaranja


Etnografski muzej Istre, Pazin nastavlja s tradicijom  održavanja manifestacije Dani rukotvorina. Ovogodišnja tema je Čarolija stvaranja. Nakon pet odrađenih Dana rukotvorina na kojima su posjetitelji imali prilike upoznati, učiti i stvarati s brojnim rukotvorcima iz Istre, Manifestacija ide korak dalje u svojem programskom konceptu. Domaćim kao i stranim, posjetiteljima nastojati ćemo približiti tradicijsko rukotvorstvo iz ostalih dijelova Hrvatske. U suradnji s Zadrugom lepoglavske čipke u Etnografskom muzeju Istre predstavit će se čipkarsko umijeće izrade čipke na batiće koje je i uvršteno na UNECO-ovu listu nematerijalne baštine.
     
Drugi tip radionice biti će namijenjen kreativnom izražavanju kroz oslikavanje platnenih torbi motivima s lepoglavske čipke, kao i motivima čipke/čentrina i veza iz Istre. 
Već prema tradiciji Dani rukotvorina popraćeni su i manjim prigodnim izložbama iz fundusa muzeja. Tako će se vezano na tematiku posjetiteljima predstaviti izbor iz tekstilna građe koja u sebi ima elemente čipke; ženske košulje, dječje kapice, ovratnici, posteljina i drugo.
 
Na Danima rukotvorina sudjeluju umirovljeni članovi Društva likovnih stvaratelja Pazin, zatim učenici srednjih škola te korisnici Poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama u Pazinu. Ovim tipom suradnje želimo da muzej bude mjesto uljučivosti, susreta i razmjena znanja različitih generacija. 

Voditeljica manifestacije:
Mirjana Margetić 
mirjana@emi.hr

PROGRAM (preuzmi pdf)

Četvrtak,  15.9. 2022.
10:00  
Izložba: Čarolija stvaranja - predmeti iz fundusa muzeja s detaljima veza i čipke 

10:30 – 12:30 
Radionica: Oslikavanje torbi s motivima čipke

17:00 – 19:00 
Radionica: Vez u Istri 
Radionica: Oslikavanje torbi s motivima čipke

Petak, 16.9. 2022.
10:00 – 12:00  
Radionica: Lepoglavska čipka na batiće  

17:00 – 19:00 
Radionica: Lepoglavska čipka na batiće 

Subota, 17.9. 2022. 
10:00 -12:00
Radionica: Lepoglavska čipka na batiće 

Uzlaz slobodan.