Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru

Arhitektura i oprema kuće

Zbirku Arhitekture i opreme kuće čine predmeti vezani uz unutarnje uređenje kuće, pokretnih arhitektonskih dijelova, namještaja, kućanskih pomagala i aparata, pribora za pripremu i konzumiranje jela, kućnog tekstila i ukrasa, te vanjskog uređenja kuće i okućnice.
Zbirka arhitekture i opreme kuće sadrži preko 1800 predmeta od kojih su neki izloženi u stalnom postavu. Predmeti koji čine ovu zbirku nastali su ili su se koristili u periodu od kraja 19. do kraja 20. stoljeća.

 

E 1479 – C
Noćni ormarić
v = 80 cm
d = 46 cm
š = 35 cm

Noćni ormarić dio je spavaće sobe koja se čuva u muzeju, a sastoji se od jednokrilnog ormara i kreveta za dvije osobe. Načinjen je od drveta i furnira.
  E 4840
Makina za rezanje mesa
d = 34,5 cm

Stroj za rezanje mesa koja se sastoji od drvenog dijela koje čini postolje i željeznih dijelova - samog stroja za rezanje, te malog škripca pomoću kojeg se makina pričvrstila za stol kako se ne bi pomicala prilikom rezanja. Na željeznom kružnom dijelu nalazi se natpis: FRIPU WERKE.
 
 
E 2571
Žlica
d = 14 cm
š = 5,5 cm

Drvena žlica za jelo koja je načinjena od jednog komada drveta. Izrađena je oko 1935. godine.
  E 90
Lonac od zemje
v = 23 cm
promjer otvora = 13 cm
promjer dna = 21 cm

Naziva još i lonac rakljanin. Služio je za kuhanje jela na otvorenom ognjištu. Nije glaziran niti ukrašen, a crn je od uporabe. Izrađen je oko 1930. godine tehnikom valjušaka na ručnom lončarskom kolu.
 
   
E 3873 - A
Fešton/zavjese
d = 176 cm
š = 44,6 cm

Zavjese od kupovnog lana koji na donjem dijelu imaju našivenu deblju kukičanu čipku od pamučnog konca. Vlasnica, Marija Škropeta ih je prekrojila u male zavjese koje su korištene nad vratima kuhinje. Mjesto i vrijeme nastanka: Kaldir, 1908.-1911. godine.