Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru

Radionice za djecu i odrasle

Muzej ima u ponudi nekoliko tematskih radionica za djecu predškolskog i školskog uzrasta tijekom cijele godine (izuzev zimskih mjeseci zbog nedostatka grijanja). Obavezna prethodna najave barem tjedan dana prije željenog termina na:

mirjana@emi.hremi@emi.hr ili tel. 052 622 220

Broj polaznika: do 25 djece

Radionice: 10 kn po djetetu


Radionica Mići kosirić

Cilj radionice: Upoznati polaznike s kovačkim zanatom i jednim od neizostavnim „ordenjem“ – kosirom. Opis: Kosir je uvijek bio uz njegovog vlasnika, bilo obješen na kuki za pojasom ili u džepiću jakete. Bez ovog sječiva, nemogući su bili poslovi vezani uz drvo: od sječe do najfinijeg rezbarenja. S njim se rezala kukuruzovina, prikupljali i obrađivali kolci u šumi,  bralo grožđe…  Kovači su na kosire stavljali svoj znak ili kapu, kako bi se prepoznalo njihov rad. U stalnom postavu muzeja u kovačkoj radionici posjetitelji imati priliku vidjeti film o kovaču što je uvod u radionu. Polaznici na radionicama moći će razgledati originalne predmete iz fundusa muzeja, a zatim će od kartona izraditi svoj ukrasni kosirić.

Vrijeme trajanja: cca 45 min

Uzrast: starija vrtićka grupa i niži razredi OŠ

 

Radionica Tkanje na tkalačkoj daščici

Cilj radionice: Upoznati polaznike s tradicijskom odjećom Istre s posebnim naglaskom na tkanje i izradu pasa/kanice.Opis: Pojas, pas, ili kanica sastavni je dio ženske tradicijske odjeće u Istri. Njome se opasivala suknja, za nju su se zaticali rukavi, nosio ključ, a uz to je služila i kao ukras na haljini/suknji. Po uzoru na tradicijsku kanicu, posjetitelji će moći u radionici na tkalačkoj daščici izraditi uske trake koje mogu služiti kao pojas, ukras za kosu ili kao narukvica. Izrađuju se od vune ili konca različitih boja i uzoraka. Radionica je pogodna je sudjelovanje cijele obitelji ili nekoliko prijatelja jer se radi u paru ili manjem timu.

Vrijeme trajanja: cca 90 min

Uzrast: od trećeg do osmog razreda OŠ

 

Radionica Moja nova - stara lutka

Cilj radionice: upoznati polaznike s dječjom kulturom Istre – izrada igračke.Opis: Uglavnom zbog siromaštva djeca su sama izrađivala igračke od materijala koji su im bili dostupni (stare krpe, polupano posuđe, šibe...). Tako su djevojčice izrađivale lutke od krpa, dječaci lopte krpenjače, sviralice od šiba i dr. Na radionicama će polaznici naučiti kako su se nekada izrađivale lutkice od starih krpica te ju ponijeti kao uspomenu. Uz to naučiti će koja su tradicijska imena u Istri.

Vrijeme trajanja: cca 45 min

Uzrast: od trećeg do osmog razreda OŠ

 

Radionica Kažun

Cilj radionice: Upoznavanje s kulturnim krajolikom i tradicijskim graditeljstvom

Opis: Djeca se teoretski i uz pomoć fotografija upoznaju  s funkcijom, oblikom i tradicijom kažuna.

Izrada tehnikom mozaika: Prema predlošku i šabloni lijepe se komadići debele folije koji izgledaju kao komadići kamena (pljočkice). Nakon toga se dodatno ukrašuje rad tehnikom crtanja.

Vrijeme trajanja: cca 45 min

Uzrast: starija vrtićka grupa i niži razredi OŠ


Radionice za odrasle

Prema dogovoru moguće je organizirati radionice za grupe odraslih posjetitelja i to:

Ples u muzeju? Zašto ne!

radionica balona (baluna)

Tradicionalni i najpoznatiji istarski ples balun (balonpleše se u dvoje. Posebnost balona (baluna) su plesni koraci kojima ga plesači izvode, odnosno lupaju ritam, te vrtnja plesača u parovima uz karakteristične povike poput "sad si moja“ i ostale. Balon (balunse najčešće pleše uz pratnju meha (miha).

Vrijeme trajanja: od 60 -90 min.

Cijena: 50 kn za dvije osobe.

Minimalno 10 polaznika, obavezna prethodna najava barem 10 dana prije željenog termina. 
Na daleki put

05.10.-05.11.2009.

Edukativne radionice vezane uz izložbu Valiže&Deštini za učenike osnovnih škola. Nakon stručnog vodstva kroz izložbu učenici su izrađivali valiže od kartona te ih oslikavali. Tijekom radionica razgovarali smo o putovanjima i pojmu iseljavanja u strane zemlje (sa učenicima viših razreda). Sudjelovali su učenici iz Pazina i Pule.

Timski rad

Sastavljanje valiže

Timski rad

Sastavljanje valiže

Oslikavanje

Gotove valiže

Oslikavanje

Gotove valiže

 

"Tkati je lako - dođi i nauči kako!"

Povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja Hrvatsko muzejsko društvo, sekcija za muzejsku pedagogiju, organizira edukativnu igru pod nazivom "Odijelo". Etnografski muzej Istre ovoj akciji pridružuje se radionicama "Tkati je lako - dođi i nauči kako!".

Daščica

Daščica

Daščica

Daščica

Za djecu se organiziraju radionice na kojima će uz pomoć tklačkih dašćica izrađivati uske trake. One mogu služiti kao pojas, ukras za kosu ili kao narukvica. Izrađuju se od vune ili konca različitih boja i uzoraka.
Radionice će se održavati u prostorijama muzeja u vremenu od 10.05. do 14.05.2004. pod vodstvom muzejske pedagoginje.

Radionica

Radionica

Radionica

Radionica

Pod vodstvom tkalca Ivana Vošćona održati će se radionice tkanja za odrasle u vremenu od 17.05. do 21.05.2004. Polaznici radionica naučiti će tkati na tkalačkom stanu, krosni.

Radionica

Radionica

Radionica

RadionicaRadionice za djecu i odrasle

Veći dio aktivnosti posvećen je djeci predškolske i školske dobi. Kroz radionice djecu nastojimo animirati i pobuditi im zanimanje za etnološke teme. Radionice su vezane uz povremene izložbe ili godišnje običaje (uskrsne, pokladne...). Održavaju se u prostorijama muzeja ili u školama. Cilj radionica je prvenstveno edukacija i zabava, demistificiranje muzeja kao ustanove. Želimo da muzej postane mjesto na koje djeca mogu dolaziti bez predrasuda.

Radionice za odrasle organiziramo u suradnji s vanjskim suradnicima. Za sada su to radionice tkanja gdje svaki polaznik može naučiti cijeli proces tkanja na tkalačkom stanu.

Tkanje

Tkanje i vezivanje

Radionice tkanja za odrasle

Radionice tkanja za odrasle

Radionica tkanja

Radionica tkanja

Učenice i učenici te profesorice
Škole primjenjenih umjetnosti i
dizajna iz Pule ...

... redoviti su polaznici radionica
tkanja

Radionicama tradicijske prehrane, nastojimo naučiti domaće i strane posjetitelje o tradicijskim načinima pripreme hrane.

Prehrana

Prehrana

Radionice prehrane

Radionice prehrane

Kako se nekada pekao kruh i gradile krušne peći učili smo polaznike radionice povodom Dana kruha.

Na radionicama koje su pratile izložbu „Narodna medicina" sudionike smo upoznali s vrstama bilja kojeg nalazimo u prirodi te kako od njih spremiti čajeve.

Bilje

Bilje

Radionice o ljekovitom bilju

Radionice o ljekovitom bilju