Katalog Zbirke Proizvodnja tekstila, odjeće i obuće, odijevanje i osobni predmeti
Katalog zbirke

Katalog Zbirke Proizvodnja tekstila, odjeće i obuće, odijevanje i osobni predmeti


Katalog daje prikaz građe Zbirke Proizvodnja tekstila, odjeće i obuće, odijevanje i osobni predmeti kroz tematske cjeline od proizvodnje tekstila do gotove odjeće. Zbirka sadrži iznimno vrijedne predmete iz narodnog rukotvorstva Istarskog poluotoka prvenstveno vezane uz kulturu odijevanja. Uz bogati fundus tradicijske odjeće hrvatskog stanovništva treba istaknuti pojedinačne vrijedne primjerke Perojske nošnje kao i tradicijsku odjeću talijanske zajednice iz Vodnjana.

Značajan dio zbirke su sprave i pomagala za obradu tekstila, od čega treba izdvojiti rijetke i dobro očuvane tipove preslica. Osim toga zbirku čine i osobni predmeti kao što su obuća, nakit, pribor za pušače, ukrasi, pribor za osobnu higijenu i drugo.
Najbrojniji predmeti ove zbirke odnose se na tradicijsku odjeću (narodnu nošnju) što je rezultat poslijeratne politike otkupa kada je naglas bio na slavenskoj ruralnoj kulturi Istre. Do promjena dolazi početkom 90-tih godina kada se intenzivnije radi  na otkupu građe iz urbanih sredina, a od 2000. godine do danas bio je i značajan otkup dječje odjeće i opreme.  Ovo zadnje je posebno važno za fundus muzeja, obzirom da je do sada bilo malo građe vezano uz dječju kulturu.

Katalog je je obogaćen profesionalnim fotografijama koje su dočarale ljepotu pojedinih rijetko sačuvanih predmeta tekstilnog rukotvorstva Istre. Katalog je dvojezični (hrvatsko – talijanski)  čime se proširuje mogućnost upoznavanja muzeja i suradnje s muzejima iz srodnog kulturološkog kruga.

Autorica: Mirjana Margetić
Urednica: Olga Orlić
Prijevod na talijanski: Vanesa Begić
Grafičko oblikovanje: Tina Erman Popović
Godina izdanja: 2018.