Thursdays at the Museum 01

Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell'Istria i Muzej grada Pazina nastavljaju s programom „Četvrtkom u muzeju“ namijenjen široj publici. Sva događanja će početi u 17:00 sati u prostorijama muzeja ili u dvorištu Kaštela, a ulaz je slobodan. U ciklusu od deset termina pokrivene su razne teme koje će biti predstavljene kroz predavanja, promocije, radionice i igraonice. Osim kustosa pazinskih muzeja u goste će doći stručnjaci iz područja glazbe, plesa, meteorologije, biologije i arheologije.

Raspored predavanja:

3.3.2022. u 17.00
PROJEKCIJA FILMOVA O KARNEVALIMA
Iza nas je vrijeme karnevala i ophoda koji su zbog pandemije već drugu godinu za redom otkazani ili odgođeni. Tradicija je na neki način stavljena u mirovanje, a kako se karnevalski običaji barem vizualno održali  u Etnografskom muzeju Istre prikazivati će se dokumentarni filmovi na ovu temu. 

10.3.2022 u 17.00                                                                                                                        
PREDSTAVLJANJE EU PROJEKTA „UGROŽENI IDENTITETI“
Dr.sc. Lidija Nikočević će predstaviti  EU Projekt „Ugroženi identiteti“  koji većem dijelu tematizira prisilne i/ili traumatične migracije u Europi nakon 2. Svjetskog rata. U izlaganju će biti riječi i o specifičnostima rada na takvim temama i s informatorima s traumatičnim doživljajima i sjećanjima.  Uz to najaviti će izložbu svih partnera na projektu te zasebnu Etnografskog muzeja Istre na temu poslijeratnog iseljavanja iz Istre. Obje će se otvoriti sredinom ožujka u Pazinu. 

17.3.2022. u 17.00
DEKONSTRUKCIJA PAZINA 1770. – 1820.
Radenko Sloković će predstaviti višedesetljetno, do sada neobjavljeno istraživanje rodoslovlja pazinskih porodica. Kako sam autor kaže ono nam daje priliku da od stabala (rodoslovnih) konačno sagledamo i šumu. Saznajte među prvima tko je tko, tko je što i tko je gdje u Pazinu 1770.

24.3.2022. u 17.00
RAZGOVARAMO O VREMENU, VJERUJEMO LI VIŠE  PUČKOJ ILI MODERNOJ PROGNOZI?
Povodom Svjetskog dana meteorologije u goste nam dolazi umirovljeni meteorolog Mario Grabar. Koliko nas je moderna tehnologija udaljila od mudrih izreka i vjerovanja vezana uz vrijeme. Kojoj prognozi i zašto više vjerujemo?

31.3. 2022. u 17.00
PREDSTAVLJANJE KATALOGA IZLOŽBE DOBRODOŠLI! 
Izložbom DOBRODOŠLI! obilježeno je 75 godina od boravka Međusavezničke komisije za razgraničenje između Italije i Jugoslavije u Istri i Pazinu. Katalog će predstaviti kustos izložbe Ivan Smoljan i kulturolog Eric Ušić.

7.4. 2022. u 17.00
KAŠTELI SREDIŠNJE ISTRE 
Gostujuće predavanje: dr.sc. Josip Višnjić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda održat će predavanje na temu srednjovjekovnih Kaštela u središnjoj Istri, na kojima je obavljao arheološka istraživanja.

14.4. 2022. u 17.00 
VAZMENE IGRE I UŽANCE  
Uz katolički  blagdan Uskrs vežu se brojni običaji, užance. Njima u Istri posebice obiluje Veliki tjedan, Vela šetimana prethodi Uskrsu. Mirjana Margetić dati će prikaz Vazmenih užanci nekad, a u razgovoru će posjetitelji raspravljati  koliko se tradicijskih elementa zadržalo, promijenilo ili prilagodilo modernim vremenima. Nakon toga u dvorištu Kaštela slijedi turnir u pićenju jaja. 

21.4.2022. u 17.00 
LOKVE U ISTRI: MALO VODE – PUNO ULOGA
Povodom Dana planete Zemlje u goste nam dolazi dr.sc. Barbara Sladonja, znanstvena savjetnica iz Instituta za poljoprivredu i turizam. 
Lokve su malena vodena staništa nastala umjetno ili prirodno, s višestrukom biološkom i društvenom funkcijom. Promjenom načina života većina lokvi izgubilo je svoju funkciju, više se ne održavaju i prijeti im nestajanje. Cilj predavanja je opisati prirodnu i društvenu ulogu lokvi u Istri i njihove promjene kroz vrijeme. Potrebno je osvijestiti njihovu vrijednost i hitno poduzeti konkretne mjere za očuvanje i revalorizaciju.

28.4.2022. u 17.00
RUKA POD RUKU - PLES U MUZEJU
Povodom Međunarodnog dana plesa u goste nam dolaze članovi Folklornog društva Pazin, Plesnog studija Pazin i Goran Farkaš. Kroz glazbeni izričaj inspiriran tradicijom prisjetiti ćemo se (ili naučiti) neke od osnovnih koraka tradicijskog, ali i suvremenog plesa. 

05. 05. 2022. u 17.00 
MUZEJ U GOSTIMA, UMAG- UTVRĐENI GRAD
U susret Međunarodnom Danu muzeja ugostiti ćemo Muzej grada Umaga. Barbara Crnobori, viša kustosica pedagoginja  održati će radionicu Umag- utvrđeni grad. Umag je u prošlosti bio otok pa je kao i mnogi drugi istarski gradovi bio okružen zidinama i kulama. Upoznat ćemo vas s njegovim zidinama i kulama, s načinom obrane i napada u prošlosti, a kroz likovnu radionicu izradit ćemo utvrđeni grad sa zidinama i kulama.

Rapored predavanja (PDF)

Sva događanja će se održati u skladu prema važećim epidemiološkim preporukama HZJZ-a. Eventualne promjene u rasporedu održavanja biti će objavljene na društvenim mrežama i stranicama Etnografskog muzeja Istre i Muzeja grada Pazina (FB).