Događaji

Fragmenti obiteljskog gospodarstva Istre
Izložba / Travanj-Prosinac 2021

Fragmenti obiteljskog gospodarstva Istre


Obitelj se smatra jednom od najstarijih institucija. Upravo je zbog toga predmet najrazličitijih rasprava. Ovo je prilika i da etnologija progovori o važnosti obitelji i to u nekadašnjoj, ali i današnjoj svakodnevici obiteljskog gospodarstva.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) bazira se na skupini ljudi, članovima zajedničkog kućanstva, koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost na poljoprivrednom gospodarstvu koristeći se vlastitim ili unajmljenim proizvodnim jedinicama. Gospodarstvo je prema Hrvatskoj enciklopediji: pribavljanje, raspolaganje i upravljanje sredstvima i sposobnostima pojedinaca ili ljudskih zajednica radi zadovoljavanja njihovih potreba i želja. Iz navedenog možemo zaključiti da su nekada obitelj i gospodarstvo bila nerazdvojna cjelina, danas ipak u obiteljskom gospodarstvu važnu ulogu imaju i škola i obrazovanje.

U obiteljskom se okruženju više ne može naučiti sve što treba za održavanje gospodarstva. Nekada su osnovne grane tradicijskog gospodarstva u Istri bile: stočarstvo, poljodjelstvo i ribarstvo. Danas je to i turizam. Obiteljska gospodarstva bila ona u području poljoprivrede, stočarstva ili ribarstva jednim se svojim dijelom naslanjaju i na suvremenu turističku gospodarsku granu.

Organizator: Etnografski muzej Istre / Museo etnografico dell’Istria                                  
Autorice izložbe: Ivona Orlić                                                    
Grafičko oblikovanje i postav izložbe: Kristina Kalčić
Tehnička realizacija: Dragan Dimovski

Galerija fotografija