Događaji

Godišnji skup HED-a: "Naše zajedničke budućnosti: pogled iz perspektive etnologije i kulturne antropologije"
PROGRAM

Godišnji skup HED-a: "Naše zajedničke budućnosti: pogled iz perspektive etnologije i kulturne antropologije"


GODIŠNJI SKUP HRVATSKOG ETNOLOŠKOG DRUŠTVA

„NAŠE ZAJEDNIČKE BUDUĆNOSTI: POGLED IZ PERSPEKTIVE ETNOLOGIJE I KULTURNE ANTROPOLOGIJE“

(Pazin, 22.-24. svibnja 2024.)

Povodom obilježavanja 65 godina postojanja Hrvatsko etnološko društvo godišnji skup održava u Istri, točnije u Etnografskom muzeju Istre / Museo Etnografico dell'Istria u Pazinu, jednom od samo tri specijalizirana etnografska muzeja u Hrvatskoj. EMI/MEI je i suorganizator skupa koji će se održati od 22. do 24. svibnja 2024. godine. Ovim se godišnjim skupom Hrvatsko etnološko društvo nakon 20 godina „vraća“ u Istru. Naime, zadnje događanje u organizaciji HED-a u Istri bilo je u Motovunu, gdje su održane prve poslijeratne, tom prilikom obnovljene, hrvatsko-slovenske etnološke paralele. Tema ovogodišnjeg godišnjeg skupa, koji će okupiti brojne etnologe i kulturne antropologe iz Hrvatske te pojedince iz Slovenije i Grčke, je „Naše zajedničke budućnosti: pogled iz perspektive etnologije i kulturne antropologije“.

Zamišljanje i/ili oblikovanje budućnosti relevantna je tema za etnologe i kulturne antropologe različitih interesa i područja djelovanja s heterogenih teorijskih i metodoloških te praktičnih polazišta. Tom se transdisciplinarnom problematikom bave stručnjaci i istraživači raznorodnih disciplina čiji je fokus izravno usmjeren na procese zamišljanja budućnosti, na upravljanje i planiranje, te ostvarivanje brojnih razina održivosti i (zelene) tranzicije. Međutim, budućnosti su (ne)posredno tema i onima koji istražuju migracije, multikulturnost, multikulturne politike, prakse interkulturnog dijaloga i politike identiteta, ali i pojedincima i ustanovama koji se brinu o očuvanju i prezentiranju materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Ta tema jednako je važna i svim zajednicama i donositeljima odluka i javnih politika. Svakoj od navedenih podtema fokus može biti i na sagledavanju specifičnih znanja i vještina koje etnologija i kulturna antropologija generira u procesu kontinuirane izgradnje discipline kao na vrstu važnog resursa za budućnost(i).

Na skupu je predviđeno odražavanje dva plenarna predavanja, jedne radionice te 42 izlaganja (ukupno 56 autora) te predstavljanje Kataloga stalnog postava / Catalogo della mostra permanente Etnografskog muzeja Istre / Museo Etnografico dell Istria.

Prigodno će biti postavljena izložba “Pogled u budućnost: grad 2030”.

Sudionici će, uz vodstvo moći razgledati novi stalni postav EMI/MEI te posjetiti Ekomuzej „Vlaški puti“ u Šušnjevici.

Uz suorganizatore EMI/MEI i Centra za nematerijalnu kulturu Istre  / Centro per la cultura immateriale dell'Istria u organizaciju Skupa uključili su se i brojni sponzori poput: „Ekomuzej „Vlaški puti“ iz Šušnjevice, Turistička zajednica središnje Istre, Etnografski muzej, Zagreb, Institut za etnologiju i folkloristiku te Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Posebnu potporu za održavanje Skupa dao je Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije / Assessorato alla cultura e territorialità della Regione Istriana.

Skup HED-a ujedno je i završni dio programa Četvrtkom u muzeju! koji se održavao od ožujka do kraja svibnja.

 

Program na hrvatskom jeziku pruzmite ovdje.

Program na talijanskom jeziku pruzmite ovdje.