Radionice

Radionice za djecu i odrasle

Muzej ima u ponudi nekoliko tematskih radionica za djecu predškolskog i školskog uzrasta tijekom cijele godine. Osim redovnih moguće je organizirati i posebne radionice za odrasle i to na upit, a prema interesu korisnika (radionica plesa, izrada košara i sl.). Ovaj tip radionica organizira se u suradnji s vanjskim suradnicima. Obavezna prethodna najava barem tjedan dana prije željenog termina (a za posebne i do tri tjedna ranije) na: mirjana@emi.hr, emi@emi.hr ili tel. 052 622 220

Broj polaznika: do 20 djece (trenutno zbog pandemije COVID-19 do 10 polaznika)
Radionice: 1,99 € / 15 kn po djetetu; 1,99 € / 20 kn radionice izvan muzeja; 5,31 € / 40 kn odrasli

EMI Edu 2022 - PROGRAM (pdf)


Radionica Mići kosirić

Kosir je uvijek bio uz njegovog vlasnika, bilo obješen na kuki za pojasom ili u džepiću jakete. Bez ovog sječiva, nemogući su bili poslovi vezani uz drvo: od sječe do najfinijeg rezbarenja. S njim se rezala kukuruzovina, prikupljali i obrađivali kolci u šumi,  bralo grožđe…  Kovači su na kosire stavljali svoj znak ili kapu, kako bi se prepoznalo njihov rad. U stalnom postavu muzeja u kovačkoj radionici posjetitelji imati priliku vidjeti film o kovaču što je uvod u radionu. Polaznici na radionicama moći će razgledati originalne predmete iz fundusa muzeja, a zatim će od kartona izraditi svoj ukrasni kosirić.

Cilj radionice: Upoznati polaznike s kovačkim zanatom i jednim od neizostavnim „ordenjem“ – kosirom.
Vrijeme trajanja: cca 45 min
Uzrast: starija vrtićka grupa i niži razredi osnovne škole


Tkanje na tkalačkoj daščici

Pojas, pas, ili kanica sastavni je dio ženske tradicijske odjeće u Istri. Njome se opasivala suknja, za nju su se zaticali rukavi, nosio ključ, a uz to je služila i kao ukras na haljini/suknji. Po uzoru na tradicijsku kanicu, posjetitelji će moći u radionici na tkalačkoj daščici izraditi uske trake koje mogu služiti kao pojas, ukras za kosu ili kao narukvica. Izrađuju se od vune ili konca različitih boja i uzoraka. Radionica je pogodna je sudjelovanje cijele obitelji ili nekoliko prijatelja jer se radi u paru ili manjem timu.

Cilj radionice: Upoznati polaznike s tradicijskom odjećom Istre s posebnim naglaskom na tkanje i izradu pasa/kanice.
Vrijeme trajanja: cca 90 min
Uzrast: od trećeg do osmog razreda osnovne škole


Moja nova - stara lutka

Uglavnom zbog siromaštva djeca su sama izrađivala igračke od materijala koji su im bili dostupni (stare krpe, polupano posuđe, šibe...). Tako su djevojčice izrađivale lutke od krpa, dječaci lopte krpenjače, sviralice od šiba i dr. Na radionicama će polaznici naučiti kako su se nekada izrađivale lutkice od starih krpica te ju ponijeti kao uspomenu. Uz to naučiti će koja su tradicijska imena u Istri.

Cilj radionice: Upoznati polaznike s dječjom kulturom Istre – izrada igračke.
Vrijeme trajanja: cca 45 min
Uzrast: od trećeg do osmog razreda osnovne škole


Kažun

Upoznavanje s kulturnim krajolikom i tradicijskim graditeljstvom. Prema predlošku i šabloni lijepe se komadići debele folije koji izgledaju kao komadići kamena (pljočkice). Nakon toga se dodatno ukrašuje rad tehnikom crtanja.

Cilj radionice: Upoznati polaznike s dječjom kulturom Istre – izrada igračke.
Vrijeme trajanja: cca 45 min
Uzrast: starija vrtićka grupa i niži razredi osnovne škole


  • 1