Događaji

Otvorenje 2. dijela stalnog postava EMI-MEI
Novi stalni postav EMI-MEI

Otvorenje 2. dijela stalnog postava EMI-MEI


U petak 8. travnja 2022. godine u 12:00 sati otvara se drugi dio stalnog postava Etnografskog muzeja Istre-Museo Etnografico dell'Istria, čime zaokružujemo jednu od najobuhvatnijih investicija koje je ova ustanova realizirala u posljednjih četvrt stoljeća. 

Proces je bio dugotrajan; obuhvatio je nova istraživanja na teritoriji Istre od Momjanštine na sjeverozapadu, Ćićarije na sjeveroistoku, Raše i Labina na Istoku, zapadne obale i Žminjštine kao centralne žile kucavice. Osim terenskih istraživanja koji su postali temelj muzeološke koncepcije, proces rada na stalnom postavu obuhvatio je i interdisciplinarnu suradnju sa stručnjacima iz domene humanističkih znanosti i kreativnih industrija, te razvoj muzeološke teorije i prakse. Pristup heterogenim kulturnim i društvenim realnostima Istre, koji su kustosi EMI-MEI primijenili na novom stalnom postavu, prate ili čak utiru put novim trendovima koji se okreću interaktivnim, participativnim, pristupačnim i holističkim interpretacijama. Multikulturalnost Istre smo interpretirali kroz njezine mikro-sredine i posebne ljudske sudbine.

Očekujemo vas u muzeju svakog dana osim ponedjeljka od 10-18 sati.

Dobrodošli!

Idejna začetnica novog stalnog postava je dr. sc. Lidija Nikočević, dugogodišnja ravnateljica EMI/MEI, a autori su nekadašnji i sadašnji djelatnici EMI/MEI: Robert Bilić, Boris Koroman, Tajana Ujčić, Mirjana Margetić, Tanja Kocković Zaborski, Olga Orlić, Mario Buletić, Ivona Orlić, Dragan Dimovski, Lidija Nikočević i Tamara Nikolić Đerić, koja je ujedno i voditeljica projekta u drugoj fazi. Likovni postav potpisuju Studio Cuculić i Clinica d.o.o., izvedbu arhitekture Kapitel d.o.o., a multimediju Novena d.o.o. i AVC d.o.o.

Galerija fotografija