Događaji

Moć tolerancije
Putujuća izložba plakata Tolerancija, predavanje i panel rasprava u Etnografskom muzeju Istre

Moć tolerancije


Etnografski muzej Istre srdačno Vas poziva na otvorenje međunarodne putujuće izložbe plakata Tolerancija-Tolleranza koje će se održati u pazinskom Kaštelu 20. svibnja u 18 sati. Otvorenje izložbe bit će popraćeno predavanjem autora projekta Mirka Ilića. Dobrodošli!

Putujuća izložba plakata Tolerancija autorski je projekt koji odgovara na rastuće podjele u svijetu uvjetovane društvenim nepravdama, nejednakostima i rasizmom. Autor i voditelj projekta je dizajner Mirko Ilić, a radove predstavljene kroz izložbu potpisuju dizajneri i umjetnici iz cijelog svijeta. Ono što svi plakati imaju zajedničko je da ilustriraju riječ tolerancija na jeziku autora. Izložba konstantno raste. Od ukupno dvjestotinjak radova, u pazinskom izdanju odabrano je njih šezdeset i osam. Vizualno moćni i upečatljivi, tehnički, konceptualno i sadržajno različiti, osim što odgovaraju na različite oblike nasilja, mržnje, društvene nepravde i nejednakosti, pokušavaju dočarati dublji smisao pojma, kompleksnost, različita lica i naličja tolerancije. 

Na dan otvaranja, 20. svibnja u 18 sati Mirko Ilić održat će (na daljinu) u pazinskom Kaštelu tematsko predavanje “S desna na lijevo” o ikonografiji, vizualnoj simbolici, utjecaju dizajna u našim životima kroz konkretne primjere i teme usko povezane sa sadržajem izložbe. Predavanje je posebno prilagođeno i namijenjeno mladima. 

Cilj ovog programa je senzibilizacija javnosti, poticanje rasprave i dijaloga na temu kulturnih i društvenih različitost, socijalne osjetljivosti i tolerancije, a što se poklapa s idejom i porukom izložbe i predavanjem Mirka Ilića. Tijekom trajanja izložbe planirana je i panel rasprava otvorena za javnost. Tema panela je društveni angažman muzeja, participacija i suradnja lokalne zajednice, pojedinaca i grupa u osmišljavanju zajedničkih programa na temu kulturnih i društvenih različitosti, promicanja uključivosti i tolerancije. Želja je sa zajedničkim angažmanom i dijalogom potaknuti na aktivnu suradnju u nadolazeće vrijeme.

Panel rasprava održat će se 06. lipnja u 11 sati u prostorima Etnografskog muzeja Istre. Na panelu sudjeluju: Duga Mavrinac (Kustosko-istraživački kolektiv Ipak); Kosjenka Laszlo Klemar (Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb); Jan Franjul (Udruga Proces, Pula); Danijela Ustić (Volonterski centar Istre); Mauricio Ferlin (grafički dizajner); Darko Babić (ICOM Hrvatska; Katedra za Muzeologiju FFZG ); Mario Buletić (moderator panela). Poželjno je da zainteresirani za sudjelovanje na panelu prethodno najave svoj dolazak na email adresu: mario@emi.hr.

Organizator: Etnografski muzej Istre
Autor izložbe: Mirko Ilić, Tolerance Project Inc.
Kustos izložbe: Mario Buletić                                                    
Grafički dizajn i postav izložbe: Matko Plovanić_Balkon
Tehnička realizacija: Dragan Dimovski; Pula Film Festival
Uz potporu: Istarska Županija - Odjel za kulturu i zavičajnost; Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske; Grad Pazin; Turistička zajednica središnje Istre

Galerija fotografija