Događaji

Ovo nije predmet
Umjetničko-antropološka izložba o sakupljačkim strastima

Ovo nije predmet


Kustosko-istraživački kolektiv IPAK – istraživački projekti i autorske koncepcije u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu 28. srpnja otvara umjetničko-antropološku izložbu Ovo nije predmet trogodišnjeg projekta “Odbačeno – prilozi za studije vrijednosti” autorica Irene Bekić i Duge Mavrinac, kojim istražuju fenomen vrijednosti te osobne i društvene mehanizme koji vrijednost propituju i uspostavljaju te procese mijenjanja, postajanja vrijednoga, odnosno bezvrijednoga.

Ovom izložbom naglasak se stavlja na sakupljačke prakse kroz umjetnost i  amaterske oblike, a predstavit će se građa iz fundusa Etnografskog muzeja Istre-Museo etnografico dell'Istria, privatnih zbirki sakupljača i umjetnički radovi koji tematiziraju sakupljanje ili su dio umjetničkih koncepata. Izložba, dakle, govori o osobnim, umjetničkim i institucionalnim praksama sakupljanja, čuvanja, klasifikacije i indeksiranja predmeta, njihovom preklapanju i razilaženjima, otvarajući prostor za ponovno promišljanje klasifikacijskih paradigmi. Logikom obrnute reprezentativnosti, smještajući nevidljive predmete „iz pozadine“ – depoa muzeja ili privatnog kućnog prostora – ili naracije o njima u prvi plan, uspostavlja novu kvalitetu predmeta koja se odmiče od zadane materijalnosti prema osjetilnom, emotivnom, neopisivom, simboličnom i pojedinačnom.

Multimedijalni postav izložbe Ovo nije predmet okuplja umjetničku i etnografsku građu kroz video i audio instalacije, fotografije i objekte dok se jedinstvenost pristupa ogleda u umjetničko-antropološkoj kustoskoj suradnji, inače svojstvenoj umjetničko antropološkom kustosko-istraživačkom kolektivu IPAK. Radovi umjetnika Vanje Babića, Ivana Faktora, Tomislava Gotovca i Marijana Molnara zahvaćaju sakupljaštvo u rasponu od govora o različitim aspektima fenomena kroz umjetnički rad, do osobne opsesije predmetima, njihovim gomilanjem, raspoređivanjem i sortiranjem. Vanja Babić specijalno za ovu priliku izvodi site specific rad u kojemu se koristi predmetima iz muzejskog depoa, prvi put omogućujući njihovu vidljivost. Rad Marijana Molnara rekontekstualizacija je rada iz 2008. godine o zbirci predmeta prodavača s gradskog buvljaka Zvonka Majstorovića. Publika će imati priliku vidjeti film Ivana Faktora Le Samouraï, snimljenog u stanu Tomislava Gotovca u Krajiškoj 29, kao i predmete koje je Gotovac opsesivno skupljao i sortirao u originalnim postavima. Ujedno na izložbi će se moći poslušati  audio-zapisi sugovornika iz Pule, Sesveta i Zagreba o njihovim strastima skupljanja različitih predmeta iz svakodnevnice poput  kamenja, šećera za kavu ili plišanih slonova. Ispreplećući različite segmente razgovora, nastaje opis zbirke i predmeta koji ju grade, motivacija i emocija koje pokreću sakupljanje.

Izložba pokreće razgovor o sakupljanju kao činu prepoznavanja, vrednovanja i izdvajanja trivijalnih i svakodnevnih predmeta (šećer za kavu, kamenje, kuverte i sl.) čija se vrijednost često poništava do granica „bespredmetnosti“ te muzejskih i kolekcionarskih predmeta koji prolazeći kroz institucionalnu verifikaciju prolaze procese prevrednovanja od iznimne vrijednosti do negacije njihovog postojanja. Izvrćući vidljivo i nevidljivo, unutarnje i vanjsko, službeno i privatno te institucionalno i pojedinačno, muzejski prostor i njegovi pozadinski mehanizmi djelovanja postaju mjesto promišljanja i propitivanja o vrijednom i bezvrijednom, a temeljeći se na prepletanju i pokretanju dijaloga između izloženih umjetničkih radova i antropološkog terena, koji gradi nove naracije o starim (muzejskim) predmetima (poput čerme, frizerske haube ili predmeta u radu Marijana Molnara).

Izlaganjem građe iz fundusa Etnografskog muzeja Istre-Museo etnografico dell'Istria učinit će se vidljivim problem često apstraktnog vrednovanja predmeta što kulturna dobra, zaključana u depoe, čini udaljenima publici i gotovo anuliranog postojanja. 

U tijeku izložbe publika će biti pozvana na sudjelovanje upisivanjem vlastitog predmeta u inventarne kartice. Na taj način participirat će u izgradnji nove zbirke sastavljene od predmeta iz osobnih biografija posjetitelja. Predstavljeni kroz opis u inventarnoj kartici, a ne kroz materijalnost predmeta oni će se upisati u narativ izložbe kao ne-predmeti, graditelji vrijednosti, biografija i odnosa. 

Izložbu su podržali: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Istarska županija - Upravni odjel za kulturu i zavičajnost/Regione Istriana assessorato cultura e territorialitá, Grad Zagreb, Hrvatski filmski savez i Institut Tomislav Gotovac.

OTVORENJE IZLOŽBE - POZIVNICA

Organizator: Etnografski muzej Istre
Autorice izložbe: Irena Bekić, Duga Mavrinac, Ivona Orlić
Postav izložbe: Vanja Babić                                                    
Grafičko oblikovanje: Rafaela Dražić
Obrada zvuka: Hrvoslava Brkušić
Tehnička realizacija: Dragan Dimovski

Galerija fotografija