Sudjeluj

Suradnja s CENKI-jem

Centar za nematerijalnu kulturu Istre u fokusu svojeg djelovanja ima komunikaciju i suradnju s pripadnicima lokalnih zajednica. S njima se i razvijaju postupci njegovanja nematerijalne kulture, a jedno od bitnih kretanja u tom smjeru jest stvaranje novih zbirki dokumenata i razvijanje različitih fondova digitalizirane građe (Fonoteke, Videoteke, Filmoteke, Fototeke i Multimedije) te Knjižnice i fonda Papirnate građe. Cilj je CENKI-ja takvom građom stvarati i jačati respektabilan informacijski punkt, nezaobilazno mjesto za svako bolje upoznavanje i komparativno promatranje i studiranje nematerijalnih pojavnosti Istre. Za sada smo na dobrom putu tog rada, a našim snagama nerijetko se pridružuju i naši vanjski suradnici koji predano rade na dokumentiranju (i digitaliziranju) materijala koji otkriva živu kulturu njihovih zajednica. Mreža suradnika CENKI-ja širi se iz godine u godinu, a ovdje pozivamo i vas da joj se pridružite, ukoliko smatrate da svojim interesom i/ili znanjima možete doprinijeti razvoju arhivsko-dokumentacijske djelatnosti Centra.

Kako postati suradnikom CENKI-ja?

Jednostavno. Dovoljno je pisati na kontakt adrese ponuđene u rubrici Kontakt, predstaviti se i izraziti svoje želje ili iskazati interese za neke od elemenata nematerijalne kulture koje bi željeli uz našu pomoć bolje upoznati i dokumentirati. Nadalje, ne zaboravite da je CENKI-ju vrijedan svaki dokument za gore spomenute zbirke, a koji možda već posjedujete i smatrate vrijednim za daljnje istraživanje, analiziranje i/ili prezentiranje. To konkretno može značiti: video ili zvučni zapis razgovora s nositeljima određenih kultura; audio zapise ili izdanja koji sadržavaju glazbu žive tradicije; fotografije iz starih obiteljskih albuma; reportažne, etnografske, dokumentarne zapise ili neobjavljene rukopise, dnevnike, bilješke, priče…

Također, biti ćemo zahvalni i da nam se obratite informacijom koja nama može biti vrijedna i zanimljiva i tragom koje će mo zabilježiti i pohraniti CENKI-ju relevatne podatke. Uz vašu pomoć CENKI će se razvijati brže i kvalitetnije, a i na taj način stjecati svoj intelektualni i informacijski kapital vrijedan međunarodnih razmjena i suradnji. Takvim postupcima otvarati će se vrata novim znanjima i građi koje će svaki znatiželjnik i istraživač imati dostupnim pri Centru za nematerijalnu kulturu Istre i u bliskoj budućnosti na internetskim stranicama bazi podataka Etnografskog muzeja Istre i Centra za nematerijalnu kulturu Istre.